Застосування мікробного препарату хетоміка як засобу підвищення урожайності ярого ячменю - Надкерничний, С.П.; Копилов, Є.П. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Встановлено, що інтродукований в грунт Chaetomium cochliodes Palliser 3250 здатний приживатися в кореневій зоні ярого ячменю, активно її колонізувати та обмежувати ріст фітопатогенних грибів майже до повного їх витіснення з кореневої зони. Використання мікробного препарату хетоміка, створеного на основі C. cochliodes 3250, забезпечило надійний захист рослин ярого ячменю від збудників кореневих гнилей і сприяло підвищенню урожаю культури на 21,4-24,3%. Установлено, что интродуцированный в почву Chaetomium cochliodes Palliser 3250 способен приживаться в корневой зоне ярового ячменя, активно её колонизировать и ограничивать рост фитопатогенных грибов вплоть до их вытеснения из корневой зоны. Использование микробного препарата хетомика, созданного на основе C. cochliodes 3250, обеспечивает надёжную защиту растений ярового ячменя от возбудителей корневых гнилей и способствует повышению урожайности культуры на 21,4-24,3%. It was found out that Chaetomium cochliodes Palliser 3250 introduced in soil was capable to settle down in summer barley root zone, colonize it actively and limit the growth of phytopathogenic fungi to the extent that they can be forced out from root zone. The usage of microbial preparation of Chetomyk, created on the base of C. cochliodes 3250 provides reliable protection of summer barley plants from root rots agents and promotes for increasing the harvest of the culture on 21,4-24,3%.