Динаміка формування та функціонування симбіотичної системи двох сортів нуту за різних умов азотного живлення - Толкачов, М.З.; Дідович, С.В.; Бутвіна, О.Ю. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Досліджено динаміку утворення бульбочок, приріст їх біомаси та зміну нітрогеназної активності у двох сортів нуту, а також вплив на ці показники аміачної селітри в дозах N30 і N60. Встановлено оптимальні строки аналізу показників симбіотичної азотфіксації: на 15-20-ту і на 30-40-ву добу вегетації рослин нуту. Показано, що азотні добрива пригнічують симбіотичну азотфіксацію у рослин нуту і не підвищують їх зернової продуктивності за нітрагінізації насіння ризобофітом. Исследовано динамику образования клубеньков, прироста их биомассы и изменения нитрогеназной активности у двух сортов нута, а также влияние на эти показатели аммиачной селитры в дозах N30 и N60. Определены оптимальные сроки анализа показателей симбиотической азотфиксации: на 15-20-е и на 30-40-е сутки вегетации растений нута. Показано, что азотные удобрения угнетают симбиотическую азотфиксацию растений нута и не повышают их зерновой продуктивности при нитрагинизации семян ризобофитом. The dynamics of two chickpea cultivar nodule formation, its biomass increasing and nitrogenase activity changing and influence on it nitrate ammonium in doses N30 and N60 has been studied. It was determined the optimal time for symbiotic nitrogen fixation indicators analyse: on 15-20-th and 30-40-th day of chickpea plant vegetation. It was shown the depression of chickpea symbiotic nitrogen fixation by nitrogen fertilizer and absence its effect on chickpea corn yield, if seeds were presowin processed by rhizobofit.