Штрихи біографії Степана Соснового – першого українського дослідника подій Голодомору 1932–1933 рр. - Салтан, О. (Сiверянський літопис, 2022)
З-поміж великої кількості дослідників Голодомору 1932–1933 рр. особливе місце посідає постать Степана Миколайовича Соснового, біографія якого стала відома широкому загалу завдяки
результатам багаторічного дослідження автора цієї статті. Мета роботи. Шляхом комплексного вивчення та аналізу великого масиву історичних джерел дослідити життєвий шлях та суспільно-політичну діяльність харківського економіста Степана Соснового, який першим застосував науковий підхід у вивченні подій Голодомору 1932–1933 рр. Методологія дослідження визначається
підбором та оптимальним поєднанням низки методів, зокрема: біографічного, хронологічного,
предметно-логічного, аналітичного тощо. Новизна роботи полягає в тому, що вперше у вітчизняній історичній науці окреслено життєвий шлях С. Соснового, якого сучасні історики й демографи
відносять до перших апологетів у вивченні геноциду українського селянства часів сталінської колективізації. Висновки. Біографія С. Соснового сповнена драматичних епізодів, у вирі яких йому
вдавалося змінювати професії, пристосовуватися до мінливості історичних подій та просто виживати. Життя дослідника можна поділити на три етапи: довоєнний, окупаційний і повоєнний.
Перший етап характеризується продуктивною науково-творчою активністю, що була перервана
після гучного звільнення вченого з Харківського Землевпорядного Інституту. Ймовірно саме тоді
змінився і його світогляд та ставлення до радянської влади. Проявом прихованих антирадянських
позицій стала його фрагментарна, але яскрава науково-аналітична діяльність у роки нацистської
окупації Харкова. Саме в цей період у газеті «Нова Україна» було опубліковано статті, у яких автор піддав нищівній критиці сталінську аграрну революцію в Україні, що, врешті-решт, призвела
до трагічних подій Голодомору. Третій – повоєнний етап життя – включає підперіоди: до і після
арешту. Слід зазначити, що після відбуття покарання й амністії С. Сосновий став геть іншою людиною, яка вже ніколи не критикувала радянську систему. Незважаючи на фундаментальність цього дослідження, біографія Степана Соснового містить низку білих плям, наявність яких відкриває для істориків нові напрямки вивчення його життєвого шляху. Among the large number of researchers of the Holodomor of 1932–1933, a special place is occupied
by the figure of Stepan Mykolayovіch Sosnovy, whose biography became known to the general public
thanks to many years of research by the author of this article. The purpose of the article. Through a comprehensive
study and analysis of a large array of historical sources, to explore the life and socio-political
activities of Kharkiv economist Stepan Sosnovy, who was the first to apply a scientific approach to studying
the events of the Holodomor of 1932–1933. The research methodology is determined by the selection and
optimal combination of a number of research methods, in particular: biographical, chronological, subjectlogical,
analytical, etc. The novelty of the work is that for the first time in domestic historical science an
attempt was made to comprehensively study the life of Stepan Sosnovy, whom modern historians and demographers
refer to as early apologists in studying the genocide of the Ukrainian peasantry during Stalinʼs
collectivization. Conclusions. This manʼs biography is full of dramatic episodes in which he managed to
change professions, adapt to the variability of historical events and simply survive. His life can be divided
into three stages: pre-war, occupation and post-war. The first stage is characterized by productive scientific
and creative activity, which was interrupted as a result of the loud expulsion of the scientist from the
Kharkiv Land Management Institute. It is probable that his worldview and attitude to the Soviet government
also changed then. Manifestation of hidden anti-Soviet positions was his short but vivid research
activities during the Nazi occupation of Kharkiv. It was during this period that the «Nova Ukraina» newspaper
published his articles in which the author subjected the Stalinist agrarian revolution in Ukraine to
devastating criticism, which ultimately led to the tragic events of the Holodomor. The third – the postwar
stage of life, includes subperiods: before and after arrest. It should be noted that after serving his sentence
and amnesty, Sosnovy became a completely different person who never criticized the Soviet system. Despite
the fundamentality of this study, the biography of Stepan Sosnovy contains a number of white spots, the
presence of which opens for historians new directions in the study of his life.