Особливості механізму утворення та кристалічна структура МI-модифікацій LnTaO₄ - Тітов, Ю.О.; Бєлявіна, Н.М.; Слободяник, М.С.; Тимошенко М.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Встановлені основні риси механізму синтезу ортотанталатів LnTaO₄ (Ln = Eu—Lu) із структурою типу МI-фергюсоніту з аморфних систем сумісно осаджених гідроксидів. Показано, що їх утворення відбувається шляхом незворотної трансформації первинної кристалічної фази Ln₀.₅Та₀.₅O₂ зі структурою типу тетрагонального ZrO₂. Методами рентгенівського фазового та рентгеноструктурного аналізів визначено кристалічну структуру MI-модифікацій EuTaO₄ та HoTaO₄. Установлены основные черты механизма синтеза ортотанталатов LnTaO₄ (Ln = Eu—Lu) со структурой типа МI-фергюсонита из аморфных систем совместно осажденных гидроксидов. Показано, что их образование происходит путем необратимой трансформации первичной кристаллической фазы Ln₀.₅Та₀.₅O₂ со структурой типа тетрагонального ZrO₂. Методами рентгеновского фазового и рентгеноструктурного анализов определена кристаллическая структура MI-модификаций EuTaO₄ и HoTaO₄. The basic features of formation mechanism of orthotantalates LnTaO₄ (Ln = Eu—Lu) with MI-fergusonite type structure from amorphous systems of co-precipitated hydroxides are established. Is shown, that their formation happens by irreversible transformation of a primary crystalline phase Ln₀.₅- Та₀.₅O₂ with tetragonal ZrO₂ type structure. The crystal structures of MImodifications of LnTaO₄ (Ln = Eu, Ho) have been determined by X-ray powder diffraction.