Особливості кристалічної будови нових подвійних фосфатів MMn₆P₇O₂₄, де M — Na, K - Лаврик, Р.В.; Нагорний, П.Г.; Слободяник, М.С. (Украинский химический журнал, 2006)
Проведено повний рентгеноструктурний аналіз монокристалів фосфатів МMn₆P₇O₂₄ (де М — Na, K). Сполуки відносяться до моноклинної сингонії, P21/m, параметри кристалічної гратки для NaMn₆P₇O₂₄: a=5.350 Å, b=26.643 Å, c=6.566 Å, β=107.25°, Z=2, ρ3.575 г/см³; для КMn₆P₇O₂₄: а=5.358 Å, b=26.697 Å; c=6.575 Å, β=107.22°, ρ3.568 г/см³. Основою структури є тривимірний каркас, що складається з октаедрів [MnO₆] (об’єднаних ребрами) та дискретних аніонних груп Р₃O₁₀ (які розташовані в площинах симетрії) і аніонів P₂O₇, що зв’язують окремі ланцюжки [MnO₆]. Встановлено ряд особливостей кристалічної будови нових подвійних фосфатів. Проведено рентгеноструктурное исследование монокристаллов фосфатов МMn₆P₇O₂₄ (M —Na, K). Структурa соединений относится к моноклинной сингонии, P21/m, параметры кристаллической решетки для NaMn₆P₇O₂₄: a=5.350 Å, b=26.643 Å, c=6.566 Å, β=107.25°, Z=2, ρ3.575 г/см³; для КMn₆P₇O₂₄: а=5.358 Å, b=26.697 Å, c=6.575 Å, β=107.22°, ρ3.568 г/см³. Основу структуры составляет пространственный каркас, построенный из октаэдров мангана (соединенных ребрами) и дискретных анионов Р₃O₁₀ и P₂O₇. The X-ray diffraction analysis of obtained phosphate MMn₆P₇O₂₄ (M — Na, K) is realized. The crystals are monoclinic (P21/m) parametrs of cell are: a=5.350 (5.358) Å, b=26.643 (26.697) Å, c=6.566(6.575) Å, β=107.25° (107.22°); Z =2, ρ=3.575 (3.568) г/см³. The base of structure is frame which consists with octaedres MnO₆ (connected of general ribs), discrete anion groups Р₃O₁₀ (which are situated on the plane of symmetry) and anions P₂O₇.