Склад, структура, оптичні та магнітні властивості фаз у системі YbF₃—CeF₃ - Зінченко, В.Ф.; Єфрюшина, Н.П.; Єрьомін, О.Г.; Марків, В.Я.; Стоянова, І.В.; Бєлявіна, Н.М.; Ткач, В.М.; Мозгова, О.В.; Захаренко, М.І. (Украинский химический журнал, 2006)
Методами рентгеноструктурного та рентгенівського фазового аналізів, растрової електронної мікроскопії та електронно-зондового мікроаналізу досліджено склад та кристалічну структуру фаз, що утворюються при високотемпературній взаємодії між YbF₃ та CeF₃. В результаті встановлено формування твердих розчинів на основі подвійних фторидів церію та ітербію. Наявність в них Yb (ІІ) та Ce (ІV) виявлено завдяки появі та значному посиленню з температурою інтенсивних смуг поглинання в УФ-діапазоні спектру. Значення магнітного моменту зразків системи свідчать про деяке зменшення вмісту церію за рахунок вилітання CeF₄. Методами рентгеноструктурного и рентгеновского фазового анализов, растровой электронной микроскопии и электронно-зондового микроанализа исследованы состав и кристаллическая структура фаз, образующихся при высокотемпературном взаимодействии между YbF₃ и CeF₃. В результате установлено формирование твердых растворов на основе двойных фторидов церия и иттербия. Наличие в них Yb (II) и Ce (IV) определено благодаря появлению и значительному усилению с температурой интенсивных полос поглощения в УФ-диапазоне спектра. Значения магнитного момента образцов свидетельствуют об определенном уменьшении содержимого церия за счет улетучивания CeF₄. By methods of a X-ray structural and X-ray phase analysis, raster electronic microscopy and electronic-probe microanalysis a composition and a crystal structure of phases formed at high-temperature interaction between YbF₃ and CeF₃ are investigated. As a result the formation of solid solutions on the basis of binary Cerium fluoride and Ytterbium fluoride are established. The availability of Yb (II) and Ce (IV) in them is established due to appearance and considerable strengthening of intensive bands of absorption in UV range of a spectrum with temperature. Values of a magnetic moment of the samples of the system indicate some decreasing of a content of Cerium presumably of a volatilising of CeF₄.