Адсорбционная и химическая иммобилизация β-циклодекстрина на поверхности дисперсных кремнеземов - Белякова, Л.А.; Варварин, А.М.; Хора, A.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Представлены результаты изучения адсорбционной и химической иммобилизации β-циклодекстрина на поверхности кремнеземов, имеющих различную пористость. С помощью ИК-спектроскопии, термогравиметрического анализа с программируемым нагревом, а также химического анализа поверхности кремнеземов продемонстрировано, что особенности процесса адсорбции–десорбции β-циклодекстрина зависят от пористой структуры адсорбентов. За допомогою ІЧ-спектроскопії, термогравіметричного аналізу з програмованим нагрівом, а також хімічного аналізу поверхневих сполук вивчено адсорбційну і хімічну іммобілізацію β-циклодекстрину на поверхні кремнеземів з різною пористостю. Встановлено, що особливості процесу адсорбції–десорбції β-циклодекстрину залежать від пористої структури адсорбентів. Продемонстровано, що реакція етерифікації може бути використана для хімічного закріплення β-циклодекстрину на поверхні високодисперсних кремнеземів. The adsorptive and chemical immobilization of β-cyclodextrin on the silica surface with various porosity was studied using IR spectroscopy, thermogravimetric analysis with programmed heating, and also chemical analysis of surface compounds. It has been established that the peculiarities of adsorption–desorption of β-cyclodextrin depend on porous structure of the adsorbents. It was demonstrated that the reaction of esterification may be used for chemical grafting of β-cyclodextrin on a surface of highly dispersed silicas.