Адсорбцiя кадмiю (ІІ) на поверхні вихідних та модифікованих полівініловим спиртом пірогенних оксидних систем - Андрійко, Л.С.; Малишева, М.Л.; Зарко, В.І.; Януш, В.; Лебода, Р. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено взаємодію ПВС з поверхнею високодисперсних оксидних систем. Встановлено адсорбційні властивості вихідних і модифікованих полівініловим спиртом високодисперсних кремнезему та алюмокремнезему по відношенню до йонів кадмію (ІІ). Показано, що модифікування поверхні SiO₂ та Al₂O₃/SiO₂ не впливає на величину поверхневого заряду. Модифікування поверхні кремнезему полівініловим спиртом розширює діапазон адсорбції кадмію (ІІ) в кисле середовище при рН 5—7. Исследовано взаимодействие ПВС с поверхностью высокодисперсных оксидных систем. Определены адсорбционные свойства исходных и модифицированных поливиниловым спиртом високодисперсных кремнезема и алюмокремнезема по отношению к ионам кадмия (ІІ). Показано, что модифицирование поверхности SiO₂ и Al₂O₃/SiO₂ не влияет на величину поверхностного заряда. Модифицирование поверхности кремнезема поливиниловым спиртом расширяет диапазон адсорбции кадмия (ІІ) в кислую среду. The interaction of poly (vinyl alcohol) with surface of high disperse mixed oxides and properties initial and modified high disperse mixed oxides by poly (vinyl alcohol) for Cd (II) ions adsorption have been studied. It has been shown the modification of SiO₂ and Al₂O₃/SiO₂ surface by poly (vinyl alcohol) do not influence on the surface charge density and widen Cd (II) ions adsorption range in acid sphere.