Синтез складних оксидних сполук методом лазерного випаровування у вакуумі - Заславський, О.М. (Украинский химический журнал, 2006)
Встановлено можливість синтезу титанатів, цирконатів і гафнатів лантаноїдів методом лазерного випаровування у вакуумі стехіометричної суміші вихідних оксидів. Структуру плівок вивчено методами рентгенівської дифрактометрії та трансмісійної електронної мікроскопії. Виявлено вплив температури осадження на поліморфізм та мікроструктуру синтезованих сполук. Показано, що закономірності структуроутворення оксидних сполук, одержаних лазерним випаровуванням у вакуумі, корелюють з будовою відповідних діаграм стану. Установлена возможность синтеза титанатов, цирконатов и гафнатов лантаноидов методом лазерного испарения в вакууме стехиометрической смеси исходных оксидов. Структура полученных пленок изучена методами рентгеновской дифрактометрии и трансмиссионной электронной микроскопии. Обнаружено влияние температуры осаждения пленок на полиморфизм и микроструктуру синтезированных соединений. Показано, что закономерности структурообразования оксидных соединений, полученных лазерным испарением в вакууме, коррелируют со строением соответствующих диаграмм состояния. The possibility of synthesis of the titanates, zirconates and hafnates of the lanthanides by Laser vacuum evaporation (LVE) from the initial stoichiometric oxide mixes have been established. The structure of that LVE-oxide-films have been examined by X-Ray analyses and TEM. The influence of the deposition temperature on the polymorphism and microstructure of LVE-synthesized compounds have been determined. It is shown that peculiarity of the phase formation of LVE-deposited multicomponent lanthanides oxides correlates with the structure of the corresponding phase diaqrams.