Влияние структуры алифатических карбоновых кислот на каталитический ацидолиз эпихлоргидрина - Усачев, В.В.; Швед, Е.Н.; Козорезова, Е.И.; Пономарев, А.А. (Украинский химический журнал, 2006)
Исследована реакционная способность алифатических карбоновых кислот при взаимодействии с эпихлоргидрином в присутствии тетраэтиламмоний бромида при 30—60 °С. Установлен нулевой порядок реакции по кислоте. Проведен анализ влияния структуры кислоты на кинетику и активационные параметры изучаемой реакции. Предложен механизм каталитического ацидолиза эпихлоргидрина. Досліджено реакційну здатність аліфатичних карбонових кислот при взаємодії з епіхлоргідрином у присутності тетраетиламмоній броміду при 30—60 °С. Встановлено нульовий порядок реакції за кислотою. Проведено аналіз впливу структури кислоти на кінетику та активаційні параметри реакції. Запропоновано механізм каталітичного ацидолізу епіхлоргідрину. The reactivity of aliphatic carboxylic acids in the reaction with epichlorohydrin in presence of tetraethylammonium bromide at 30—60 °C has been investigated. Zero order of reaction with respect to acid has been determined. Analysis of effect of structure of acid on kinetics and activation parameters has been carried out. The mechanism of catalytic acidolysis of epichlorohydrin is proposed.