Вплив розчинника та магнітного поля на структуру і теплофізичні властивості композитів поліуретан—полісахарид - Віленський, В.О.; Овсянкіна, В.О.; Глієва, Г.Є. (Украинский химический журнал, 2006)
Встановлено, що існування водневих зв’язків між несумісними полярними полімерами перешкоджає кристалізації полісахариду в поліуретановій матриці. Домінуюча кристалічна структура поліуретану під впливом розчинника набуває топологічного характеру. Рентгенографічними дослідженнями встановлено орієнтаційний вплив зовнішнього магнітного поля: індивідуальна здатність полімерів до кристалізації нівелюється і процес формування спільної структури композитів набуває адитивного характеру. Установлено, что существование водородных связей между несовместимыми полярными полимерами препятствует кристаллизации полисахарида в полиуретановой матрице. Доминирующая кристаллическая структура полиуретана под действием растворителя приобретает топологический характер. Рентгенографическими исследованиями установлено ориентационное влияние внешнего магнитного поля: индивидуальная способность полимеров к кристаллизации нивелируется и процесс формирования общей структуры композитов приобретает аддитивный характер. It was establish, that existence of hydrogen connection between polar incompatible polymers impedes to crystallization of polysacharide in polyurethane matrix. Dominating crystalline structure of the polyurethane takes on topologic character under action of solvent. The orientation influence of external magnetic field is found by X-ray scattering. Under action of magnetic field individual ability of the polymers to crystallization disappear and process of formation of total composite structure takes on additive character.