Про оцінювання масштабів і наслідків вимушених зовнішніх міграцій населення України (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 23 березня 2022 р.) - Лібанова, Е.М. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді наведено оцінку масштабів та наслідків вимушених зовнішніх
міграцій населення України внаслідок воєнної агресії з боку Російської Федерації. Зазначено, що питання повоєнного повернення наших співгромадян з-за кордону стає чи не найважливішим у контексті збереження української нації. Окреслено першочергові завдання, які стоять перед академічною наукою, щодо вирішення проблеми безпрецедентної зовнішньої міграції
і запобігання її масовому перетворенню на незворотну. The report assesses the scale and consequences of forced external migration of the population of Ukraine caused by the
military aggression of the Russian Federation. It is noted that the post-war return of our fellow citizens from abroad is
perhaps the most important issue in the context of preserving the Ukrainian nation. The priority tasks facing academic
science in solving the problem of unprecedented external migration and preventing its mass transformation into irreversible
one are outlined.