Ядерний тероризм Російської Федерації в Україні — виклик для світової безпеки (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 23 березня 2022 р.) - Носовський, А.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді підкреслено, що захоплення військами Російської Федерації ядерних об’єктів, розташованих на території України, є порушенням міжнародного права та основних принципів ядерної безпеки і створює загрозу як для України, так і для всього світу. На конкретних прикладах показано, що дії РФ слід кваліфікувати як ядерний тероризм, і зазначено, що спеціалізовані міжнародні організації, насамперед МАГАТЕ, на жаль, не вживають достатньо активних заходів для тиску на країну-агресора. The report emphasizes that the seizure of nuclear facilities located on the territory of Ukraine by the Russian Federation is a violation of international law and basic principles of nuclear safety and poses a threat to both Ukraine and the world. Specific examples show that Russia's actions should be classified as nuclear terrorism, and it is noted that specialized international organizations, especially the IAEA, unfortunately, do not take sufficient measures to put pressure on the aggressor nation.