Особливості роботи Об’єднаної енергетичної системи України в синхронному режимі з європейською континентальною енергетичною системою (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 30 березня 2022 р.) - Кириленко, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено. що в процесі підготовки Об’єднаної енергетичної системи України до переходу на синхронну роботу з об’єднанням енергосистем європейських країн постала ціла низка науково-технічних завдань, у
вирішенні яких активну участь брали профільні установи НАН України. Ці
роботи виконувалися в рамках серії цільових програм наукових досліджень
НАН України «Об’єднання». Отримані результати дали змогу в складних
умовах успішно реалізувати перехід ОЕС України на режим повної синхронізації з європейською енергетичною мережею ENTSO-E і відокремлення
від енергетичних систем Росії та Білорусі. The report states that in the process of preparing the United Power System (UPS) of Ukraine for the transition to synchronous
work with the European power grid, a number of scientific and technical tasks arose, and relevant institutions
of the NAS of Ukraine took an active part in accomplishing them. These works were performed within the framework of
a series of targeted research programs of the NAS of Ukraine "Integration". Obtained results enabled to successfully execute,
under difficult circumstances, the transition of the UPS of Ukraine to the regime of full synchronization with the
European power network ENTSO-E and separation from the power systems of Russia and Belarus.