Про Національну доповідь НАН України "Національна стійкість України: стратегія відповіді на виклики та випередження гібридних загроз" (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 6 квітня 2022 р.) - Пирожков, С.І. (Вісник НАН України, 2022)
На розгляд Президії НАН України представлено Національну доповідь «Національна стійкість України: стратегія відповіді на виклики та випередження гібридних загроз», яку було підготовлено фахівцями установ Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України. Автори Національної доповіді зробили спробу в сучасних геополітичних умовах обґрунтувати концепцію національної стійкості (резильєнтності) як стійкості цивілізаційної суб’єктності країни, визначити стратегію забезпечення збалансованості розвитку та успішної протидії зовнішнім і внутрішнім загрозам, у тому числі гібридним. Досліджено питання взаємодії національної резильєнтності і національної безпеки держави, поставлено проблему інституційного забезпечення стратегії національної резильєнтності. The National Report “National resilience of Ukraine: hybrid threats challenge response and prevention strategy” was prepared by specialists of the institutions of the Section of Social Sciences and Humanities of the National Academy of Sciences of Ukraine. The report seeks to justify the concept of national resilience as resilience of a country as a civilizational subject in modern geopolitical conditions. The report also aims to define country’s strategy for ensuring the balance of development, on the one hand, and successful counteraction to external and internal threats, including hybrid ones, on the other. The question of interaction of national resilience and national security of a state is investigated, the problem of institutional maintenance of the strategy of national resilience is set.