Технологія дистанційного виявлення мін на основі аналізу матеріалів зйомки з безпілотних літальних апаратів: стан та перспективи (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 6 квітня 2022 р.) - Попов, М.О. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді йдеться про актуальну розробку співробітників Державної
установи «Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі Інституту
геологічних наук НАН України» — технологію дистанційного пошуку та
виявлення вибухонебезпечних об’єктів для розмінування територій, основану на аналізі матеріалів зйомки з безпілотних літальних апаратів. Роботи виконувалися в рамках проєкту науково-технічної програми НАН
України «Дослідження і розробки з проблем підвищення обороноздатності
і безпеки держави». Успішно проведено польові дослідження. Далі для доведення зазначеної розробки до стадії впровадження необхідно створити дослідний зразок бортового комплексу для дистанційного виявлення мін на
базі сертифікованого безпілотного літального апарата, оснащеного малогабаритним георадаром. The report presents the current development of the State Institution “Scientific Centre for Aerospace Research of the
Earth, Institute of Geological Sciences, National Academy of Sciences of Ukraine” — a technology for remote search and
detection of explosive devices for demining of territories, based on the analysis of survey materials from unmanned aerial
vehicles. The works were carried out within the framework of the scientific and technical program of the NAS of Ukraine
“Research and developments on the problems of improving the defense capabilities and security of the state.” Field research
has been successfully conducted. Further, in order to bring this technology to the stage of implementation, it is
necessary to create a prototype of on-board complex for remote mine detection on the basis of certified unmanned aerial
vehicle equipped with a small georadar.