Непересічна постать ученого і педагога (до 100-річчя від дня народження професора І. П. Запісочного) - Гомонай, Г.М.; Завілопуло, А.М. (Вісник НАН України, 2022)
Статтю присвячено пам’яті відомого українського вченого в галузі ядерної фізики, фізичної і квантової електроніки, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки (1995), заслуженого діяча науки України (1985), лауреата премії ім. К.Д. Синельникова НАН України (1994), одного з патріархів фізичної науки на Закарпатті, засновника кафедр оптики і квантової електроніки в Ужгородському національному університеті, ініціатора створення і першого керівника Ужгородського відділення Інституту ядерних досліджень АН УРСР (нині — Інститут електронної фізики НАН України), доктора фізико-математичних наук (1967), професора (1967) Івана Прохоровича Запісочного. З його ім’ям пов’язані важливі результати, які сприяли розвитку в Україні фізики електронних і атомних зіткнень, спектроскопії вакуумно-ультрафіолетового діапазону, нелінійної оптики, електрон-фотонної та іон-фотонної емісії металевих поверхонь, газової квантової електроніки. Він та його учні зробили вагомий внесок у створення цілої серії оригінальних, у тому числі й унікальних, установок та прецизійного інструментарію для досліджень нових явищ та ефектів в електронній фізиці. The article is dedicated to the memory of the famous Ukrainian scientist in the field of nuclear physics, physical and quantum electronics, winner of the State Prize of Ukraine in Science and Technology (1995), Honored Scientist of Ukraine (1985), winner of the K.D. Synelnykov Prize of the NAS of Ukraine (1994), one of the patriarchs of physical science in Transcarpathia, founder of the departments of optics and quantum electronics at Uzhhorod National University, initiator and first head of the Uzhhorod branch of the Institute for Nuclear Research of the AS of UkrSSR (now - Institute of Electron Physics of the NAS of Ukraine), doctor of physical and mathematical sciences (1967), professor (1967) Ivan P. Zapisochnyi. His name is associated with important results that contributed to the development in Ukraine of physics of electronic and atomic collisions, vacuum ultraviolet spectroscopy, nonlinear optics, electron-photon and ion-photon emission of metal surfaces, gas quantum electronics. He and his students made a significant contribution to the creation of a series of original, including unique ones, installations and precision tools for the study of new phenomena and effects in electron physics.