Комплексоутворення осмію (VI) з 3-метил-2,6-димеркапто-1,4-тіопіроном у кислому середовищі - Чмиленко, Ф.О.; Худякова, С.М.; Вишнікін, А.Б. (Украинский химический журнал, 2006)
Спектрофотометричним, амперометричним та потенціометричним методами досліджено реакцію взаємодії осмію (VI) з 3-метил-2,6-димеркапто-1,4-тіопіроном (Н2М) у сульфатному середовищі (рН 2.2—3.7). Виявлено утворення малорозчинних сполук, в яких молярне співвідношення Os (VI) : Н2М становить 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3 і 1:4. Для сполук з молярним співвідношенням 1:1 і 1:4 в оптимальних умовах комплексоутворення визначено ефективні молярні коефіцієнти поглинання та умовні константи стійкості (n=3, P=0.95): ε=(8.40 ± 0.03)×10³ і β=(1.65 ± 0.30)×10⁸ (1:1); ε=(21.80 ± 0.05)×10³ і β=(2.67 ± 0.11)×10²⁴ (1:4). Спектрофотометрическим, амперометрическим и потенциометрическим методами исследована реакция взаимодействия осмия (VІ) с 3-метил-2, 6-димеркапто-1,4-тиопироном (Н2М) в сульфатной среде (рН 2.2—3.7). Выявлено образование малорастворимых соединений, в которых молярное соотношение Оs (VІ) : Н2М составляет 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3 и 1:4. Эффективные молярные коэффициенты поглощения и условные константы устойчивости для соединений с молярным соотношением 1:1 и 1:4 составляют соответственно: ε=(8.40 ± 0.03)×10³ и β=(1.65 ± 0.30)×10⁸ (1:1); ε=(21.80 ± 0.05)×10³ и β=(2.67 ± 0.11)×10²⁴ (1:4). The reactions of osmium (VI) with 3-methyl-2,6-dimercapto-1,4-thiopyrone have been investigated by spectrophotometric, amperometric and potentiometric methods in sulfuric acid medium (pH 2.2—3.7). Formation of the sparingly soluble compounds with molar ratio of 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3 and 1:4 was shown. The molar absorptivity and conditional formation constants were correspondingly (8.40 ± 0.03)×10³ and (1.65 ± 0.30)×10⁸ for 1:1 complex and (21.80 ± 0.05)×10³ and (2.67 ± 0.11)×10²⁴ for 1:4 complex.