Синтез та властивості естерів на основі тетраметиленгліколю - Лазутіна, О.М.; Волошинець, В.А.; Македонський, О.О.; Стахурський, О.Д. (Украинский химический журнал, 2006)
З метою направленого синтезу нового комономеру — діестеру на основі метакрилової кислоти, тетраметиленгліколю та саліцилової кислоти, призначеного для модифікації поліалкілметакрилатних полімерів, проведено кінетичне дослідження реакції естерифікації. Розраховані константа швидкості, енергія активації та передекспоненціальний множник. Будову отриманих моно- та діестерів доведено даними елементного аналізу, ІЧ- та УФ-спектроскопії. Кріоскопічним методом встановлено молекулярні маси естерів. С целью направленного синтеза нового сомономера — диэфира на основе метакриловой кислоты, тетраметиленгликоля и салициловой кислоты, используемого для модификации полиалкилметакрилатных полимеров, проведено кинетическое исследование реакции этерификации. Рассчитаны константы скорости, энергия активации и предэкспоненциальный множитель. Строение полученных моно- и диэфиров подтверждено данными элементного анализа, ИК- и УФ-спектроскопии. Криоскопическим методом определены молекулярные массы сложных эфиров. A kinetic investigation of esterification reaction has been carried out with the aim of directed synthesis of a novel comonomer, diester based on methacrylic acid, tetramethylene glycol and salicylic acid, which is intended for the modification of polyalkyl methacrylate polymers. Rate constant, activation energy and preexponential factor have been calculated. The structure of the mono- and diesters obtained has been confirmed by the data of an elecmental analysis and IR and UV spectroscopy. The molecular masses of the esters have been determined by cryoscopic method.