Сучасна російсько-українська війна у світлі постколоніалізму - Смолій, В.А.; Ясь, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
У статті обстоюється думка, що сучасна російсько-українська війна є
постколоніальною за своєю природою і спричинена імперським синдромом
нинішньої Росії. Розглянуто вузлові проблеми підневільного становища
України у Російській імперії та СРСР, зокрема складні конфігурації залежності. Акцентовано увагу на адаптації старої імперської спадщини в радянському державно-політичному проєкті. Відзначено своєрідність західної рецепції історії України у світлі постколоніальних студій. Проаналізовано російський дискурс виправдання сучасної війни в контекстах імперської та радянської спадщини. Зазначено, що війна Росії проти України має реваншистський та антиглобалістський характер, оскільки зорієнтована
на відновлення залежного становища пострадянського простору та перегляд світоустрою після розпаду СРСР. Наголошено, що для українців війна є екзистенційною, позаяк сучасна Росія де-факто не визнає ані Україну як
державу, ані українську ідентичність. This article argues that the contemporary Russian-Ukrainian war is postcolonial in nature and is caused by the imperial
syndrome of present-day Russia. The knotty problems of Ukraine’s enslaved position in the Russian Empire and the
USSR, in particular, the complex configurations of dependence are considered. Emphasis is placed on the adaptation of
the old imperial legacy in the Soviet state-political project. The peculiarity of the Western reception of history in the
light of postcolonial studies is noted. Russian discourse of justification of modern war in the context of imperial and Soviet
heritage is analyzed. It is noted that Russia’s war against Ukraine has a revanchist and anti-globalist character, as it
is focused on the restoration of the dependent position of the post-Soviet space and the revision of the world order after
the collapse of the USSR. It is noted that for Ukrainians the war is existential, as modern Russia de facto does not recognize
either Ukraine as a state or Ukrainian identity.