Щодо наслідків тимчасової окупації території зони відчуження Чорнобильської АЕС (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 20 квітня 2022 р.) - Носовський, А.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що дії російських загарбників на території зони відчуження Чорнобильської АЕС створили реальні загрози світовій ядерній безпеці, завдали великої шкоди і збитків спорудам, лабораторному, офісному і технічному обладнанню. Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України виступив з ініціативою щодо створення міжнародного благодійного фонду для відновлення втраченого внаслідок російської воєнної агресії обладнання унікальних лабораторій з комплексного дослідження наукових проблем ядерної та радіаційної безпеки. The report states that the actions of Russian invaders in the Chernobyl Exclusion Zone have created real threats to global nuclear security, caused great loss and damage to facilities, laboratory, office and technical equipment. The Institute for Safety Problems of Nuclear Power Plants of the NAS of Ukraine has come up with the initiative to establish an international charity fund to restore lost due to Russian military aggression equipment of unique laboratories for a comprehensive study of scientific problems of nuclear and radiation safety.