Соціально-психологічний стан українського суспільства в умовах повномасштабного російського вторгнення: нагальні виклики і відповіді (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 4 травня 2022 р.) - Слюсаревський, М.М. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що в умовах війни перед українцями як політичною
нацією постає низка серйозних викликів соціально-психологічного характеру. Підкреслено, що фахове співтовариство вітчизняних соціологів і психологів має взяти на себе провідну роль у постановці комплексних проблем,
спричинених наявними викликами соціально-психологічному стану українського суспільства, та в науковому обґрунтуванні шляхів їх вирішення. The report notes that during the war, Ukrainians as a political nation face a number of serious challenges of a socio-psychological
nature. It is emphasized that the professional community of domestic sociologists and psychologists should
take a leading role in outlining complex problems caused by the existing challenges to the socio-psychological state of
Ukrainian society, and in the scientific substantiation of ways to solve them.