Умови ізовалентного заміщення атомів РЗЕ в п’ятишаровій перовскітоподібній структурі СaLn₄Ti₅O₁₇ - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Методами рентгенографії (рентгенофазовий аналіз, аналіз залежностей (a, b, c, Vел.ком) = f(складу)) визначені умови ізовалентного заміщення атомів РЗЕ в шаруватій перовскітоподібній структурі (ШПС) СaLn₄Ti₅O₁₇ по типу СaLn₄₋ₓLnᴵₓTi₅O₁₇ (Ln = La, Pr, Nd, LnI = Pr, Nd, Sm, Gd, Dy, Yb). Показано, що "дорощування" перовскітом CaTiO₃ п’ятого шару октаедрів ТіO₆ у перовскітоподібних блоках Ln₄Ti₄O₁₄ (Ln = La—Nd) зменшує стабільність ШПС. Методами рентгенографии (рентгенофазовый анализ, анализ зависимостей (a,b,c, Vэл.яч) =f(состава)) определены условия изовалентного замещения атомов РЗЭ в слоистой перовскитоподобной структуре (СЛПС) СaLn₄Ti₅O₁₇ по типу СaLn₄₋ₓLnᴵₓTi₅O₁₇ (Ln = La, Pr, Nd, LnI = Pr, Nd, Sm, Gd, Dy, Yb). Показано, что "доращивание" перовскитом CaTiO₃ пятого слоя октаэдров ТіO₆ в перовскитоподобных блоках Ln₄Ti₄O₁₄ (Ln = La—Nd) уменьшает стабильность СЛПС. By methods of roentgenography (X-ray phase analysis, analysis of dependences (a,b,c, Vel.cell) = f(composition)) the conditions of isovalent substitution of atoms REE in layer perovskite-like structure (LPS) СaLn₄Ti₅O₁₇ on a type СaLn₄₋ₓLnᴵₓTi₅O₁₇ (Ln = La, Pr, Nd, LnI = Pr, Nd, Sm, Gd, Dy, Yb) were determined. It is shown, that the "growing"of the fifth layer of octahedrons ТіO₆ by perovskite CaTiO₃ in perovskite-like blocks Ln₄Ti₄O₁₄ (Ln = La—Nd) reduces the stability of LPS.