Синтез, характеристика і деякі функціональні можливості кополімерів поліакриламіду, прищеплених до декстрану - Куцевол, Н.В.; Мельник, Н.П.; Гене, Ж.-М.; Висоцька, В.І.; Сиромятніков, В.Г. (Украинский химический журнал, 2006)
Методом радикальної прищепленої кополімеризації синтезовано ряд прищеплених кополімерів поліакрилaміду до декстрану. Методами ІЧ- та Н¹ ЯМР-спектроскопії доведено утворення прищеплених кополімерів. Молекулярні характеристики синтезованих сполук були розраховані за даними елементного аналізу, світлорозсіювання та віскозиметрії. Методами світлорозсіювання та візкозиметрії доведено, що внутрішньомолекулярна структура синтезованих сполук залежить від співвідношення мономерних ланок декстрану та ПАА в зразках, що пов’язано з перерозподілом внутрішньомолекулярних Н-зв’язків в залежності від довжини основного та прищепленого ланцюгів. Показано, що синтезовані кополімери зв’язують йони Al³⁺ і тому можуть використовуватись для очищення води. Методом радикальной привитой сополимеризации синтезирован ряд привитых сополимеров на основе декстрана и полиакриламида. Молекулярные характеристики сополимеров были рассчитаны по данным элементного анализа, светорассеивания и вискозиметрии. Методами светорассеивания и визкозиметрии показано,что внутримолекулярная структура синтезированных сополимеров зависит от соотношения мономерных звеньев декстрана и ПАА в образцах, что связано с перераспределением внутримолекулярных Н-связей в завивимости от длины основной и привитых цепей. Показано, что синтезированные сополимеры могут связывать ионы Al³⁺ в водных средах. A series of polyacrylamide grafted to Dextran copolymers have been synthesised by ceric-ionreduced redox initiation method. Molecular characteristic of these compounds were calculated from elemental analysis, light scattering, viscometry data. Their intramolecular structure depends on the ratio of acrylamide and Dextran monomer units on polymer chains. It deals with the redistribution of H-bonds between main and grafted chains. It was established that graft copolymers polyacrylamide to dextran can bond Al³⁺ ions in aqueous medium.