Спектрофотометричне визначення церію (ІV) за допомогою дифеніламін-n-сульфокислоти - Трохименко, О.М.; Зайцев, В.М.; Пащенко, Є.О. (Украинский химический журнал, 2006)
Розроблено просту спектрофотометричну методику визначення церію (ІV). Вона грунтується на окисненні церієм (ІV) у сірчанокислому середовищі (0.8—2.5 моль/дм3 H₂SO₄) дифеніламін-n-сульфокислоти в продукт зеленого кольору з λmax 410 та 750 нм. Для оптимізації умов реакції вивчено вплив різних чинників середовища. Розчини підкоряються закону Бера в інтервалі концентрацій церію (ІV) 2—22 мкг/см³, чутливість за Сенделом становить 0.03 мкг/см³. Методику застосовано для визначення церію в об’єктах. Разработана простая спектрофотометрическая методика определения церия (ІV). Она основывается на окислении церием (ІV) в сернокислой среде (0.8—2.5 моль/дм3 H₂SO₄) дифениламин-n-сульфокислоты в продукт зеленого цвета с λmax 410 и 750 нм. Для оптимизации условий реакции изучено влияние различных факторов среды. Растворы подчиняются закону Бэра в интервале концентраций церия (ІV) 2—22 мкг/см³, чувствительность по Сенделу составляет 0.03 мкг/см³. Методику применили для определения церия в ряде объектов. A new simple method for determination of cerium (IV) is described. The method is based on the oxidation by cerium (IV) in a sulfuric acid medium (0.8—2.5 mol/dm3 H₂SO₄) of diphenylamino-n-sulfonic acid specie green color with λmax 410 and 750 nm. All variables were studied in order to optimize the reaction conditions. The color system obeys Beer’s law in the concentration range from 2 to 22 g/сm³ cerium and a Sandell’s sensitivity 0.03 g/сm³. The developed method has been successfully applied to the determination of cerium in objects.