Ізотопний аналіз селену, збагаченого ізотопом ⁷⁴Se, на мас-спектрометрі із жевріючим розрядом - Курочкін, В.Д. (Украинский химический журнал, 2006)
Розглянутo особливості мас-спектрометричного аналізу ізотопних співвідношень селену із використанням жевріючого розряду в атмосфері аргону як джерела йонів матеріалу зразка. За допомогою математичної моделі розраховано склад плазми жевріючого розряду з метою оцінки впливу молекулярних йонів на інтенсивності йонних струмів ізотопів селену та визначення необхідної роздільної здатності приладу. Обговорюються методи пробопідготовки при аналізі порошків непровідних матеріалів. Рассмотрены особенности определения изотопных соотношений селена с использованием тлеющего разряда в атмосфере аргона в качестве источника ионов материала образца. С помощью математической модели рассчитаны состав плазмы тлеющего разряда с целью оценки влияния молекулярных ионов на интенсивность ионных токов изотопов селена и определения необходимой разрешающей способности прибора. Обсуждаются методы пробоподготовки при анализе порошков непроводящих материалов. Paper discusses the peculiarities of determination of isotopic composition of Se, using glow discharge in argon atmosphere as a source of ions of a sample. A mathematical model was used to calculate glow discharge plasma composition. Calculations were used for estimation of influence of molecular interferences on Se isotopes and determination of adequate for this task resolving power of the instrument. Methods of sample preparation of insulating powders also are the subject of the paper.