Реокінетика та електропровідність процесу формування епоксидних композицій з Аl-, Р-вмісними блоками - Шандрук, М.І.; Зінченко, О.В.; Мамуня, Є.П.; Давиденко, В.В.; Гладкий, Е.П.; Лебедєв Є.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Взаємодією епоксидної смоли ЕД-20 з водним розчином кислого фосфату алюмінію (АФ) одержані епоксиалюмофосфатні композиції (ЕАФК), що містять А1-, Р-вмісні неорганічні блоки. Показано, що час гелеутворення ЕАФК сітчастої будови визначається вмістом АФ та залежить від швидкості зсуву, реокінетичні константи швидкості реакцій збільшуються із підвищенням вмісту АФ в композиції. Встановлено, що максимуми на кривих залежності електропровідності від часу тверднення ЕАФК з різним вмістом АФ з деяким випередженням співпадають з точками гелеутворення цих композицій. Взаимодействием эпоксидной смолы ЭД-20 с водным раствором кислого фосфата алюминия (АФ) получены эпоксиалюмофосфатные композиции (ЭАФК) с Аl-, Р-содержащими неорганическими блоками. Показано, что время гелеобразования ЭАФК сетчатой структуры определяется содержанием АФ в композиции. Установлено, что максимумы на кривых зависимости электропроводности от времени отверждения ЭАФК с различным содержанием АФ с некоторым опережением совпадают с точками гелеобразования этих композиций. The epoxyalumophosphate compositions having Al- and P-containing inorganic units (EAPC) were obtained interacting epoxy resin ED-20 with water solution of aluminum phosphate (AP). It was shown that the cross-linked EAPC gel formation time was determined by AP content and was depend on shear rate. The reaction rate rheoconstant increases with AP content in composition increasing. It was determined that the time of hardening conductivity maximum was correlated with EAPC gel formation time obtained from rheological measurement.