Феноменологія війни Росії проти України як об’єкт гуманітарних досліджень (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 25 травня 2022 р.) - Лисенко, О.Є. (Вісник НАН України, 2022)
У статті зроблено спробу визначити місце війни Росії проти України
2014—2022 рр. у системі політичних, військових, правових та ідеологічних
координат, типологічному ряду війн різних поколінь. Окреслено іманентні ознаки цього протистояння, вказано на геноцидне спрямування повномасштабного вторгнення збройних сил РФ та знищення суверенної Української держави як стратегічну мету Кремля, поступове переростання
війни у кризу глобального порядку. Сформульовано визначення іманентних
рис рашизму як ідеології та політичної практики російського керівництва
в останні десятиліття. Означено основні й пріоритетні напрями наукового осмислення й опрацювання проблематики українсько-російських відносин в історичній ретроспективі та в контексті сучасної війни Росії проти
України представниками дисциплін гуманітарного циклу.