Про перспективи розвитку літієвого виробництва та хімічних джерел струму в Україні. Літієносні пегматити Українського щита (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 25 травня 2022 р.) - Сьомка, В.О. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що за розвіданими запасами й прогнозними ресурсами
на території України є найбільші в Європі поклади літію. Однак розробка
цих родовищ пов’язана з низкою проблем, насамперед економічного характеру, оскільки українські літійвмісні руди представлені переважно петалітом, тоді як 99,9 % світових аналогів літієвих пегматитів — сподуменом.
Відповідно, створення нової технології виокремлення цього металу з петаліту потребує значних капіталовкладень. The report states that according to explored reserves and forecast resources, Ukraine has the largest lithium deposits in
Europe. However, the development of these deposits is associated with a number of problems, primarily of an economic
nature, since Ukrainian lithium-bearing ores are mainly represented by petalite, while 99.9% of the world lithium pegmatite
analogues are represented by spodumene. Thus, the creation of a new technology for separating this metal from petalite
requires significant capital investments.