Каталітична активність оксидів марганцю в реакції окиснення сажі - Забуга, В.Я.; Цапюк, Г.Г.; Яцимирський, В.К.; Романовська, А.В.; Федорчук, М.Ю. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено окиснення сажі киснем повітря у присутності ацетату марганцю при атмосферному тискові в діапазоні температур 633—703 К. Встановлено, що за певних умов каталітичне окиснення сажі перебігає у двох різних стаціонарних режимах. Зроблено спробу оцінити константу швидкості лише каталітичного процесу, вичленивши її з ефективної константи kef, яка характеризує сумарний процес і визначається при обробці експериментальної кінетичної кривої. Исследовано окисление сажи кислородом воздуха в присутствии ацетaта марганца при атмосферном давлении в температурном интервале 633-773 К. Установлено, что при определенных условиях каталитическое окисление сажи проходит в двух разных стационарных режимах. Сделана попытка оценить константу скорости только каталитического процесса путем вычленения ее из эффективной константы kef, которая характеризует суммарный процесс и определяется при обработке экспериментальной кинетической кривой. The soot oxidation by air oxygen in presence of manganese acetate at atmospheric pressure in temperature interval 633—773 K is investigated. It is established that under specific conditions the catalytic oxidation of soot passed in two different stationary modes. The attempt of estimation of rate constant of only catalytic process is done by counting it from the effective constant kef that characterizes a total process and is determined from experimental kinetic curve.