Взаємодія β-халконпорфіринів з фенілгідразином - Ішков, Ю.В.; Жиліна, З.І.; Мазепа, О.В.; Водзінський, C.В.; Бардай, Л.П. (Украинский химический журнал, 2006)
Взаємодією фенілгідразину з похідними тетрафенілпорфірину, що мають у β-положенні фрагменти α,β-ненасичених кетонів або альдегидів, отримана низка 5-заміщених 2-(2-феніл-3,4-дигідро-2H-піразол-3-іл)порфіринів. Приведені їх електронні та мас-спектри. Взаимодействием фенилгидразина с производными тетрафенилпорфирина, содержащими в β-положении фрагменты α,β-ненасыщенных кетонов или альдегидов, получен ряд 5-замещенных 2-(2-фенил-3,4-дигидро-2H-пиразол-3-ил)порфиринов. Приведены их электронные и масс-спектры. A range of 5-substituted 2-(2-phenyl-3,4-dihydro-2H-pyrazol-3-yl)porphyrins was obtained by interaction of β-substituted α,β-unsaturated aldehydes or ketones of tetraphenylporphyrins.