Морфологія і ударна в’язкість епоксиакрилат-уретанових композицій, модифікованих реакційноздатними гіперрозгалуженими поліетерами і поліестерами - Грищук, O.І.; Шевчук, О.В.; Шевченко, В.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено вплив гіперрозгалужених поліетерів і поліестерів з кінцевими гідроксильними, епоксидними і алільними групами на особливості морфології і величину ударної в’язкості отверджених епоксиакрилат-уретанових композицій. Морфологія і механічні характеристики отверджених композицій визначаються типом хімічного зв’язування гіперрозгалуженого полімеру в композиті. Підвищення ударної в’язкості найбільш ефективне при входженні модифікатора в гетероланцюгову або одночасно карбоі гетероланцюгову складові отвердженої композиції. Исследовано влияние гиперразветвленных простых и сложных полиэфиров с концевыми гидроксильными, эпоксидными и аллильными группами на особенности морфологии и величину ударной вязкости отвержденных эпоксиакрилат-уретановых композиций. Морфология и механические характеристики отвержденных композиций определяются типом химического связывания гиперразветвленного полимера в системе. Повышение ударной вязкости наиболее эффективно при входжении модификатора в гетероцепную или одновременно в карбо- и гетероцепную составляющие отвержденной композиции. The morphology and toughness of bisphenol-A based epoxyacrylate-urethane compositions modified with hyperbranched polyethers and polyesters containing hydroxy-, epoxy- and allylic end groups were investigated. Morphology and mechanical properties of hardened compositions are determinated by a tуpe of chemical bonding of hyperbranched polymers. The bonding of hyperbranched polymers with heterochain or simultaneously carbo- and heterochain components of hardened composition is more effective way to increase toughness of the composites.