Вплив умов синтезу на структуру та фізико-хімічні властивості нанокомпозитів ацетобутират целюлози — металовмісний олігоуретан - Віленський, В.О.; Гончаренко, Л.А.; Глієва, Г.Є. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено кристалічну будову, теплофізичні, термомеханічні та діелектричні характеристики уретан-целюлозних металовмісних кополімерів, синтезованих у різних умовах. Показано, що на структуру і властивості зразків впливають як середовище синтезу, так і особливості формування координаційних комплексів у складі кополімерів. Встановлено, що координаційні комплекси на основі заліза виявляють властивості далекого порядку, характерного для кристалічної структури оксиду заліза. Исследованы кристаллическое строение, теплофизические, термомеханические и диэлектрические характеристики уретан-целлюлозных металлсодержащих сополимеров, синтезированных в различных условиях. Показано, что на структуру и свойства образцов влияют как среда синтеза, так и особенности формирования координационных комплексов в составе сополимеров. Установлено, что координационные комплексы на основе железа проявляют свойства дальнего порядка, характерного для кристаллической структуры оксида железа. The crystalline structure, thermophysical, thermomechanical and dielectric characteristics metalcontaining urethane-cellulose copolymers which were synthesised in the deferent conditions were studied. It was shown that conditions of synthesis and peculiarities of coordinating complexes formation in copolymers have influence upon structure and properties of specimens. It was established that co-ordinating complexes on a base of iron display of long range ordering, which is typical for crystal structure of iron oxide.