Пригнічення термоіндукованої денатурації бичачого сироваткового альбуміну пропоксазепамом і його фармакологічні наслідки - Ларіонов, В.Б.; Акішева, В.С.; Головенко, М.Я.; Макаренко, О.А.; Борисюк, І.Ю. (Доповіді НАН України, 2022)
Сироватковий альбумін відіграє важливу роль у багатьох фізіологічних процесах. Останнім часом показано його безпосередню участь у реалізації протизапальних процесів. Багато нестероїдних протизапальних засобів, зокрема, виявляють захисний ефект проти теплової денатурації сироваткого альбуміну. У роботі наведено результати вивчення протизапальної активності in vitro пропоксазепаму та ряду похідних 1,4-бенздіазепіну за ефектом протективного впливу на стабільність сироваткого альбуміну в умовах термічної денатурації. Протективний ефект сполук розраховували як ІС₅₀, фізико-хімічні параметри визначали за допомогою програм ACD/Labs 12.01 та Chem Axom (Marvin Sketch 21.7). Встановлено, що за величинами ІС₅₀ діазепам і пропоксазепам майже вдвічі перевищують референтний препарат ібупрофен. Сполуки з вільною гідроксигрупою в положенні 3 (оксазепам та 3-гідроксипропоксазепам) виявляли менший ефект, що може бути пов’язано з їх здатністю до зв’язування з бичачим сироватковим альбуміном. Поляризованість молекули похідних 1,4-бенздіазепіну більшою мірою впливає на їх зв’язування з бичачим сироватковим альбуміном та прояв їх захисної дії, ніж ліпофільність, що дає підставу припустити значний внесок індукційної взаємодії у цей процес. Serum albumin plays an important role in many physiological processes and has recently been shown to be directly involved in the anti-inflammatory processes. Many nonsteroidal anti-inflammatory drugs, in particular, have a protective effect against thermal denaturation of serum albumin. The aim of the work was studying of the in vitro anti-inflammatory activity of propoxazepam and a number of 1,4-benzodiazepine derivatives based on the protective effect on the stability of serum albumin under thermal denaturation. The protective effect of the compounds was expressed as IC₅₀, physicochemical parameters were calculated using the programs ACD/Labs 12.01 and Chem Axom (Marvin Sketch 21.7). The IC₅₀ values for diazepam and propoxazepam were found to be almost twice as high as the reference drug ibuprofen. Compounds with the free hydroxy group at position 3 (oxazepam and 3-hydroxypropoxazepam) showed less effect, which may be due to their ability to bind to BSA. The polarizability of the molecule of 1,4-benzodiazepine derivatives has a greater effect on their binding to BSA and the manifestation of their protective effect than lipophilicity, which suggests a significant contribution of induction interaction in the process of binding to serum albumin.