Розроблення гідрофітної споруди типу біоплато для цілей фіторемедіації - Міхєєв, О.М.; Лапань, О.В.; Маджд, С.М.; Черняк, Л.М. (Доповіді НАН України, 2022)
Розроблено плавучу конструкцію біоплато, біотичною складовою якої є наземні рослини, для очищення водних
об’єктів від токсичних речовин. Для конструювання біоплато як субстрат використано інертні в хімічному
відношенні плавучі матеріали: перліт, керамзит, гранульований пінопласт, вермикуліт, коркову пробку. У
результаті випробування субстратів з’ясовано, що найбільш оптимальним у використанні є гранульований
пінополістирол (полістирол). Дослідження різних варіантів пророщування насіння в конструкції біоплато
показало, що його розміщення поверх субстрату є найкращим варіантом. Для оптимізації гідрофітної споруди використовували сітку, що дало змогу збільшити загальну щільність біоплато. Проведено порівняльне дослідження ефективності очищення водного середовища від іонів радіоцезію біоплато з рослинами пшениці різного сорту. Підтверджено, що ефективність сорбції наземними рослинами іонів ¹³⁷Cs залежить від природи і концентрації макрокатіонів у водному середовищі. A floating structure of a bioplateau has been developed for the purification of water bodies from the toxic
substances, the biotic component of which is terrestrial plants. Chemically inert floating materials were used as a
substrate for the construction of the bioplateau: perlite, expanded clay, granular foam, vermiculite, cork. Substrate
testing has shown that granular expanded polystyrene is the most optimal for the usage. The study of different
options for seed germination in the design of the bioplateau has shown that its placement on the top of the
substrate is the best optionTo optimize the hydrophytic structure a grid was used, which made it possible to
increase the overall density of the bioplateau. There was done a comparative study of the effectiveness of
purification of the aquatic environment from ions of radiocesium bioplate with wheat plants of different varieties.
It is confirmed that the efficiency of sorption of ¹³⁷Cs ions by terrestrial plants is influenced by the nature and
concentration of macrocations in the aqueous medium.