Імітатори запаху наркотичних засобів для дресирування службових собак: склад, принцип дії та правова основа використання - Соколенко, Л.В.; Соколенко, Т.М.; Ягупольський, Ю.Л.; Кальченко, В.І.; Вересенко, Ю.В.; Неня, О.В.; Кучинський, Ю.Д.; Смерницький, Д.В.; Скоробагатько, О.В.; Скоробагатько, М.А.; Коломієць, С.І. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Залучення кінологічних підрозділів до виявлення наркотичних засобів активно застосовують завдяки
високій чутливості нюху собак. Проблематика. Для дресирування та тренування службових собак кінологічним підрозділам органів
системи МВС України дозволено використовувати зразки справжніх наркотичних засобів (НЗ) з метою
вироблення або підтримання відповідного навику у тварини. Проте НЗ є підконтрольними речовинами,
тому існує особливий нормативно-правовий порядок їхнього застосування, що значно ускладнює процедуру підготовки тварин.
Використання НЗ є доцільним під час базової підготовки собак у спеціальних кінологічних школах. Подальше тренування, спрямоване на підтримання навиків, яке здійснюється безпосередньо у кінологічних
підрозділах, проводиться з використанням запахових замінників, які не містять у своєму складі НЗ,
отже не є наркотично активними. Переважна більшість останніх є імпортними та високовартісними,
що не дає змоги забезпечити всі потреби відповідних служб. Крім того, існуючі замінники мають обмежений асортимент.
Мета роботи. Розробка вітчизняних імітаторів запаху НЗ, які б не були наркотично активними,
проте мали ідентичні одорологічні властивості, а їхня вартість була значно нижчою закордонних аналогів, розширення асортименту імітаторів НЗ. Матеріали й методи. Для створення запахових замінників кокаїну, героїну, марихуани, метамфетаміну, опію-сирцю та макової соломки було використано інертний носій та леткі домішки, що містяться
в зазначених НЗ. Випробування розробок здійснювали із залученням 12-ти службових собак кінологічних
підрозділів Національної поліції України та Держприкордонслужби України.
Результати. Створено суміші-імітатори запаху найбільш поширених НЗ, які випробувано в роботі
з собаками і показано відповідність їхнього одорологічного профілю оригінальним НЗ.
Висновки. Визначено суміші, які є перспективними для впровадження у виробництво та подальшого
використання під час навчально-тренувальної діяльності кінологічних підрозділів. Introduction. Involvement of cynological departments to narcotics identification is widely used due to high sensitivity of
canine olfaction.
Problem Statement. Currently, cynological departments of the MIA of Ukraine can use the samples of original narcotics
in detector dogs learning and training for the purpose of developing or maintaining of the corresponding skill. However,
narcotics are the substances under control; therefore, special normative procedures for their obtaining, usage, storage, and
utilization exist. This order greatly complicates dogs training.
The use of original narcotics is reasonable in special cynological schools during basic learning of detector dogs. Further
training in departments is oriented to maintain skills and, as a rule, is carried out using pseudo narcotic scents, which does
not contain original narcotics and does not possess narcotic activity. Majority of such pseudo narcotic scents is of foreign
production and are expensive. This fact does not allow to provide with training aids all the cynological departments of the
MIA of Ukraine. Moreover, these pseudo narcotic scents are of limited range.
Purpose. The purpose of this research is to develop domestic pseudo narcotic scents with extended range, which would
not possess narcotic activity, but have similar odor properties like original narcotics and are cheaper in comparison to foreign
counterparts. Materials and Methods. Pseudo narcotic scents of cocaine, heroin, marijuana, methamphetamine, opium, and poppy
straw were developed. These training aids consist of inert carrying agent and volatile organic impurities from narcotics.
These training aids were tested with involvement of 12 detector dogs of the cynological departments of the National Policy
of Ukraine and State border service of Ukraine.
Results. Pseudo narcotic canine training aids for cocaine, heroin, marijuana, methamphetamine, opium, and poppy straw
were created and tested with detector dogs. It was shown that odorological profile of pseudo scents agreed with original
narcotics. Conclusions. Pseudo narcotic scents which are perspective for introduction into production and further usage as canine
training aids in cynological departments have been established.