Проєктування півмасок фільтрувальних респіраторів - Чеберячко, С.І.; Чеберячко, Ю.І.; Шайхлісламова, І.А. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Серед професійних захворювань хвороби органів дихання є найрозповсюдженішими в світі, основною
причиною виникнення яких є забруднення робочої зони шкідливими аерозолями та використання
невідповідних антропометричним розмірам обличчя засобів індивідуального захисту органів дихання.
Проблематика. Ефективність фільтрувальних респіраторів залежить від двох компонентів: часу
захисної дії фільтрів та ізольованих властивостей півмасок. Це вимагає проведення відповідних досліджень
для побудови конструкцій півмасок, які дозволять забезпечити високі ізоляційні властивості.
Мета. Підвищення захисної дії фільтрувальних респіраторів шляхом удосконалення їхньої конструкції, яка відповідає антропометричним параметрам обличь. Матеріали й методи. Для побудови поверхні півмаски застосовано рівняння вільної енергії вигнутої
довільної пластинки, яке описується двовимірною сплайн-поверхнею, а її невідомі коефіцієнти встановлюють методом лінійної інтерполяції на основі даних тривимірних координат ключових точок антропометричних рис обличчя.
Результати. Визначено закономірності формування поверхні півмаски, ґрунтуючись на даних тривимірних координат ключових точок антропометричних параметрів обличчя. Розроблено метод вимірювання температури поверхні обтюратора тепловізором на основі опрацювання вихідних сигналів,
що дозволяє здійснювати оперативний контроль місць утворення зазорів уздовж смуги обтюрації, виявляти погіршення ізолювальних властивостей протипилового респіратора та обчислювати коефіцієнт його захисту.
Висновки. Розроблено алгоритм проєктування півмасок з урахуванням результатів 3D-сканування
обличь, створення цифрових моделей голови та на їхній основі – поверхні півмасок і конструкції обтюратора. Визначено раціональні параметри фільтрувальної коробки, розміру вихідного отвору для забезпечення мінімального перепаду тиску та рівномірного розподілу пилового осаду на фільтрувальній поверхні. Introduction. Diseases of the respiratory system head the list of occupational diseases. They are caused by pollution of the
working zone air with harmful aerodispersed particles, use of improper individual respiratory protective devices.
Problem Statement. The efficiency of filtering respirators depends on two components: time of protective effect and insulating
properties of half-masks. This requires conducting relevant research in order to design the half-masks which allow
providing high insulating properties.
Purpose. Improvement of protective effect of filtering respirators by improving their design with respect to anthropometric
peculiarities of workers’ faces.
Materials and Methods. To develop the surface of a half-mask, the equation of free energy of a bent optional plate was
used, which is outlined with a two-dimensional spline-surface, its unknown coefficients are defined by the method of proportional
parts based on the data of three dimensional coordinates of the key points of anthropometric facial features.
Results. Regularities of forming the surface of half-masks were defined based on the data of three dimensional coordinates
of the key points of anthropometric facial features. A method was developed for measuring the temperature of obturator
surface with a thermal imagery device based on output signal processing, which allows carrying out on-line control of
areas where gaps occur along the obturation line as well as defining deterioration of insulating properties of a dust mask and
estimating its protection factor.
Conclusion. The algorithm of half-mask design was developed with respect to the results of 3D scanning of faces, digital
models of head developing as well as half-masks surface and obturator construction associated with them. The reasonable
parameters of filtering box, size of ioutlet for providing the minimum pressure difference and regular dust distribution on
filtering surface were determined.