Особливості взаємодії Azospirillum sp. з рослинами стоколосу за умови штучної бактеризації - Волкогон, В.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Інокуляція стоколосу азоспірилами підвищувала активність асоціативної азотфіксації та ініціації розвитку рослин. При цьому в кореневій зоні приживались лише представники Azospirilum brasilense. A. lipoferum впливали на збільшення цих показників опосередковано – через фізіологічно активні сполуки (ФАС) інокулюму. ФАС впливають на розвиток рослин у перші фази онтогенезу та індукують розвиток у кореневій зоні інших (типових для стоколосу) азотфіксувальних бактерій. Инокуляция костреца безостого азоспириллами приводит к увеличению активности ассоциативной азотфиксации и инициации развития растений. При этом в корневой зоне приживаются только представители Azospirilum brasilense. A. lipoferum влияют на увеличение показателей косвенно – воздействуя фзиологически активными соединениями (ФАС) инокулюма. ФАС влияют на развитие растений в первые фазы онтогенеза и индуцируют развитие в корневой зоне других (типичных для костреца) азотфиксирующих бактерий. Inoculation of Zerna inermis with azospirilum bacteria results in associated nitrogen fixation activity increase and initiation of plant development. Specimens of Azospirilum brasilense only were settled down in root zone. A. lipoferum influence on parameters increase indirectly – due to physiologically active substances (PAS) of inoculums. PAS affect plant growth on the first stages of ontogenesis as well as induce development in root zone of others (typical to Zerna inermis) nitrogen fixation bacteria.