Сталінська «революція згори» - Кульчицький, С.В. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2013)
У нарисі аналізуються соціально-економічні перетворення 1929–1938 рр.,
здійснювані радянською владою. Аналіз проводиться за трьома параметрами:
а) якою мусила бути державна влада, здатна позбавити суспільство приватної
власності на засоби виробництва; б) яким вожді більшовиків уявляли собі
двофазний комунізм; в) як враховувалася специфіка комуністичного будівництва
у багатонаціональній країні. В очерке анализируются социально-экономические преобразования 1929–1938 гг.,
осуществленные советской властью. Анализ проводится по трем параметрам: а) какой
должна была быть государственная власть, способная лишить общество частной
собственности на средства производства; б) каким вожди большевиков представляли
себе двухфазный коммунизм; в) как учитывалась специфика коммунистического строительства в многонациональной стране. The paper deals with social and economic transformation made by Soviet rule in 1929–
1938. Three main problems were analyzed: a) what kind of state power could deprive society
of private property for means of production; b) how the Bolshevik leaders saw the two-phase
communism; c) how the Soviet rule solved the problems of building communism in multinational country.