Переселення та депортації в постголодоморні роки (1933–1936): порайонний зріз - Єфіменко, Г.Г. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2013)
У науковий обіг вводяться систематизовані в порайонному розрізі дані про
організовані владою переселення протягом 1933–34 рр. та депортації 1935–
36 рр., в тому числі і за національною (етнічною) ознакою. Аналізуються
причини, географія та демографічна статистика вказаних явищ. Детально
простежується становище із масовим поверненням переселенців, що переїхали
в спустошені Голодомором села південно-східної України у 1933–34 рр. В научный оборот вводятся систематизированные в порайонном разрезе данные
об организованных властями переселениях 1933–34 гг. и депортациях 1935–36 гг., в том
числе и по национальному (этническому) признаку. Анализируются причины, география
и демографическая статистика указанных явлений. Подробно прослеживается положение с массовым возвращением переселенцев, переехавших в опустошенные Голодомором села юго-восточной Украины в 1933–34 гг. The author gives classified regional profiles of resettlement made in 1933–34 as well as
deportation during 1935–36, both of which based on national (ethnic) feature. The reasons,
geography and demographic data analyzed. Mass return of settlers who moved to the
devastated by Holodomor villages of Southern-Eastern Ukraine in 1933–34 was traced.