Основні етапи розвитку Київської обласної контори «Торгсин» - Мельничук, О. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2013)
У статті розглядаються основні етапи функціонування Київської обласної контори «Торгсину» — від появи перших магазинів мережі до практичної ліквідації торговельної системи на території Київщини. На основі архівних матеріалів, більшість з яких до наукового обігу введено вперше, розкрито економічні та суспільні передумови стрімкого розвитку «Торгсину» в Україні, показано структуру мережі та динаміку її розвитку, висвітлено процес та обставини розформування Київської обласної контори «Торгсин». В статье рассмотрены основные этапы функционирования Киевской областной конторы «Торгсин» — от появления первых магазинов сети до практической ликвидации торговой системы на территории Киевской области. На основе архивных материалов, большинство из которых в научный оборот были введены впервые, раскрыты экономические и социальные предпосылки бурного расцвета «Торгсина» в Украине, показана структура сети и динамика ее развития, подробно освещен процесс и обстоятельства расформирования Киевской областной конторы «Торгсин». This paper describes the main stages of operation of the Kyiv Regional Branch of «Torhsyn» — from the first appearance of the stores to the practical elimination of this trading system in Kyiv region. Based on archival materials, most of which are introduced into scientific circulation for the first time, the economic and social conditions of Torhsyn rapid growth in Ukraine, its network structure and dynamic of its development are described. The paper highlights the process and circumstances of dissolution of the Torhsyn Kyiv Regional Branch.