Параллельное программирование задач визуализации научных данных - Дорошенко, А.Е.; Рухлис, К.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Застосування візуалізації даних в науці набуло широкого вжитку. Але проблема своєчасного постачання даних для візуалізації досі не є
вирішеною, що заважає організації інтерактивної роботи та прискоренню процеса отримання результатів. В роботі запропоновано
використання паралельних обчислень для одного класу задач візуалізації, а саме візуалізації заданих у явному вигляді поверхонь.
Розглянуто існуючі методи подання поверхонь (регулярні полігональні сітки, іррегулярні полігональні сітки, лінії рівня), а також деякі
методи організації паралельної роботи програм. Висвітлюються результати з реалізації паралельних програм методами мультипоточності та
розподіленності обчислень, а також методологія збільшення продуктивності обчислень завдяки адаптивності програм. The use of the data visualization in science is widely spread now. However, problem, connecned with the well-timed reception of the data given for
visualization, is not solved hitherto; that prevents organization of the interactive work and speedups of the process of the results reception. The paper
offers using the parallel calculations for a class of the data visualization — visualization of the surfaces, given in evident type . Existing methods,
representing the surfaces (the regular polygonal meshes, irregular polygonal meshes, level-lines), as well as some methods of the realization of the
parallel working programs are reviewed. Also, the results of the parallel programs realization by multithreading approach and distributed calculations
are described, including adapting methodology of perfomance increase.