Органи етнополітичного регулювання в УСРР на початковому етапі радянського будівництва - Якубова, Л.Д. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2015)
У статті досліджуються обставини створення та суперечливий досвід
діяльності органів, що були покликані здійснювати більшовицькі перетворення в
середовищі етнічних меншин радянської України. Автором відображена трансформація партійних та радянських структур по роботі з національними меншинами під впливом внутрішніх та зовнішньополітичних факторів, а також
загальносоюзний контекст еволюції політики коренізації. В статье исследуются обстоятельства и противоречивый опыт деятельности
органов, призванных осуществлять большевицкие преобразования в среде этнических
меньшинств советской Украины. Автор отразил трансформацию партийных и государственных структур по работе среди национальных меньшинств под воздействием внутренних и внешнеполитических факторов, а также общесоюзный контекст
эволюции политики коренизации. The article deals with circumstances of creation as well as contradictory experience of
activity of the authorities that provided Bolshevik transformation among the ethnic minorities
of the Soviet Ukraine. Author showed how the party`s and government agancies that worked
with national minorities, transformed under the influence of internal and external political
factors, as well as the All-Soviet Union context of evolution of korenizatsiya policy.