Особливості голоду 1921–1923 років на Херсонщині - Водотика, С.Г. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2015)
У статті розкриваються особливості голоду 1921–1923 рр. — першого радянського голодомору ХХ ст. — на Херсонщині. Основну увагу приділено специфіці ситуації навесні 1921 р., причинам голодомору та демографічним наслідкам. В статье раскрываются особенности голода 1921–1923 гг. (первого советского голодомора ХХ в.) на Херсонщине. Основное внимание уделено специфике ситуации весной 1921, причинам голодомора, демографическим последствиям. The article deal with the features of the hunger of 1921–1923 in Kherson region, which was the first Soviet famine of the 20th century. Major attention is paid to the specifics of the situation in the spring of 1921 as well as the causes of famine and its demographic consequences.