Джерела поширення та фактори передачі ентеровірусів свиней - Сорока, В.І.; Бокун, А.О.; Дерев’янко, С.В.; Бова, Т.О.; Божок, Л.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Встановлено, що ентеровіруси свиней здатні репродукуватися в організмі невластивих для них хазяїнів. Із 288 проб різних матеріалів, відібраних від собак, котів, мишей, щурів, курей, галок та об’єктів тваринницьких приміщень виділено 72 ізоляти ентеровірусів, що свідчить про можливість синантропних тварин і птахів бути додатковими джерелами поширення та факторами передачі цих вірусів. Установлено, что энтеровирусы свиней способны репродуцироваться в организме несвойственных для них хозяев. Из 288 проб различных материалов, отобраных от собак, котов, мышей, крыс, кур, галок и объектов животноводческих помещений выделено 72 изолята энтеровирусов, что свидетельствует о возможности синантропных животных и птиц служить дополнительными источниками распространения и факторами передачи этих вирусов. It has been stated that porcine enteroviruses are able to be reproduced in the organism of unproper hosts. 72 enteroviruses isolates were separated from 288 samples of various materials taken from dogs, cats, mice, rats, poultry, daws and other livestock spaces, it testifies to the eventuality for synotropic animals and birds to serve as supplementary sources of propagation and transfer factors of the se viruses.