Кинетика окисления монооксида углерода на медьсодержащем цеолите Cu/ZSM-5 - Олексенко, Л.П. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено кінетичні закономірності окиснення монооксиду вуглецю на цеоліті Сu/ZSM-5. Проаналізовані кінетичні схеми, що враховують взаємодію СО з активними центрами на поверхні Сu-вмісних каталізаторів і утворення проміжних сполук при адсорбції на частково відновлених активних центрах кисню (або СО) та подальшу взаємодію їх з СО (або О2) з газової фази. Показано, що одержані кінетичні залежності швидкості реакції від концентрації реагентів можна описати механізмом Ілі–Ріділа, у відповідності з яким взаємодія СО з адсорбованим киснем відбувається з газової фази або із слабко адсорбованого стану Проведен кинетический анализ механизмов реакции окисления СО на Cu/ZSM-5, которые учитывают образование промежуточных соединений на поверхности за счет адсорбции на частично восстановленных активных центрах кислорода (или СО) и дальнейшее взаимодействие их с СО (или О2) из газовой фазы. Показано, что кинетические зависимости скорости реакции окисления СО от концентрации реагентов на цеолитном Cu/ZSM-5 катализаторе можно описать механизмом типа Или–Ридила, в соответствии с которым взаимодействие СО с адсорбированным кислородом осуществляется из газовой фазы или из слабо адсорбированного состояния. The catalytic analysis of CO oxidation mechanisms at Cu/ZSM-5 which account the formation of intermediate substances at the surface due to adsorption oxygen (or CO) at partially reduced active centers and their next interaction with CO (or O2) was carried out. It was shown that kinetic dependences of reaction rate of CO oxidation from reagent concentration at Cu/ZSM-5 zeolite catalyst can be described by Ili–Ridil’s type mechanism; according to this mechanism the CO interaction with adsorbed oxygen is carry out from gaseous phase or weak-adsorbed state.