Сорбційно-атомно-абсорбційне визначення Cu (II), Cd (II), Zn (II) та Pb (II) у питній воді за допомогою кремнезему, модифікованого пропілтіоетиламіном - Зайцева, Г.М.; Конопліцька, О.П.; Халаф, В.А.; Зайцев, В.М. (Украинский химический журнал, 2006)
Вивчено сорбцію йонів металів на кремнеземі з ковалентно закріпленими групами пропілтіоетиламіну. Кількісна сорбція спостерігається при рН ≥ 6.5 (Сu), рН ≥ 5.5 (Pb), рН ≥ 7 (Zn та Cd). Встановлено, що на поверхні утворюються комплекси складу МL (цинк, кадмій) та ML₂ (мідь, свинець). Показано, що сорбційне концентрування на порядок знижує межу визначення. Запропоновано сорбційно-атомно-абсорбційну методику, засновану на концентруванні йонів Zn²⁺, Cd²⁺, Pb²⁺, Cu²⁺ за допомогою хімічно модифікованого кремнезему. Методика дозволяє визначати йони металів у питній воді на рівні та нижче ГДК. Изучена сорбция ионов металлов на кремнеземе с ковалентно закрепленными группами пропилтиоэтиламина. Количественная сорбция наблюдается при рН ≥ 6.5 (Cu), рН ≥ 5.5 (Pb), рН ≥ 7 (Zn и Cd). Определено, что на поверхности образуются комплексы состава ML (цинк, кадмий) и ML₂ (медь, свинец). Показано, что сорбционное концентрирование на порядок уменьшает предел определения. Предложена сорбционно-атомно-абсорбционная методика, которая основана на концентрировании ионов Zn²⁺, Cd²⁺, Pb²⁺, Cu²⁺ с помощью химически модифицированного кремнезема. Методика позволяет определять ионы металлов в питьевой воде на уровне и ниже ПДК. The sorption of metal ions on silica with covalently grafted propylthioethyleamine groups was studied. Quantitative sorption is observed at рН 6.5 (Cu), рН 5.5 (Pb), рН 7 (Zn and Cd). It was stated that composition of complexes that are formed at the surface is ML (for Zn and Cd) and ML₂ (for Cu and Pb). The detection limit obtained by sorption concentration is one rate smaller than usual. Atomic-absorption method, based on the preconcentration of ions of Zn²⁺, Cd²⁺, Pb²⁺, Cu²⁺ is offered. The method allows to carry out determination of metal ions in waters at the level of the maximum allowable concentration.