Перенос ионов H⁺, Ni²⁺ и Cr³⁺ в высокогидратированном неорганическом ионите на основе гидрофосфата циркония - Дзязько, Ю.С.; Рождественская, Л.М. (Украинский химический журнал, 2006)
Электромиграционным методом с использованием катионообменных мембран исследован перенос ионов H⁺, Ni²⁺ и Cr³⁺ в неорганическом катионите на основе гидрофосфата циркония, содержащего 85 % воды. Найдено, что поток катионов через мембрану пропорционален градиенту потенциала в слое ионита. Рассчитаны коэффициенты диффузии катионов, которые составляют 2.69—4.30×10⁻¹¹ (H⁺), 1.08×10⁻¹¹ (Ni²⁺) и 4.17×10⁻¹² (Cr³⁺) м²/с. Електроміграційним методом із використанням катіонообмінних мембран досліджено перенос йонів H⁺, Ni²⁺ и Cr³⁺ у неорганічному катіоніті на основі гідрофосфату цирконію, який містить 85 % води. Знайдено, що потік катіонів через мембрану є пропорційним градієнту потенціалу в шарі йоніту. Розраховані коефіцієнти дифузії катіонів, які складають 2.69—4.30×10⁻¹¹ (H⁺), 1.08×10⁻¹¹ (Ni²⁺) та 4.17×10⁻¹² (Cr³⁺) м²/с. The transport of H⁺, Ni²⁺ and Cr³⁺ ions in inorganic cation-exchanger based on zirconium hydrophosphate, which contains 85 % water, was investigated with electromigration method using cation-exchange membranes. The cation flux through membrane was found to be proportional to potential gradient across the layer of ion-exchanger. The diffusion coefficients of cations, which reach 2.69—4.30×10⁻¹¹ (H⁺), 1.08×10⁻¹¹ (Ni²⁺) and 4.17×10⁻¹² (Cr³⁺) m²/s, were calculated.