Процеси набухання і розчинення прищеплених кополімерів поліакриламіду до полівінілового спирту з різною густиною щеплень - Желтоножська, Т.Б.; Демченко, О.В.; Куницька, Л.Р.; Сиромятніков, В.Г. (Украинский химический журнал, 2006)
На основі досліджень процесів набухання і розчинення, виконаних за спеціально розробленою методикою, встановлено структурні особливості прищеплених кополімерів поліакриламіду до полівінілового спирту (ПВС-g-ПААN) з різною кількістю N прищеплених ланцюгів. Показано, що при контакті ПВС-g-ПААN та ПАА з водою відбувається фронтальний розвиток набухання, пошарове розчинення плівок і, в деяких випадках, розсклування полімерного шару в процесі його набухання. Встановлено, що незважаючи на практично однаковий вміст гідрофільних груп, всі кополімери і ПАА суттєво відрізняються за швидкостями набухання та розчинення. Цей ефект розглянуто з точки зору перерозподілу водневих зв’зків типу основа—щеплення та щеплення—щеплення в ПВС-g-ПААN при зміні N. Обговорено вплив на процеси набухання і розчинення плівок кополімеру присутності у воді гумінової кислоти. На основании исследований набухания и растворения, выполненных по специально разработанной методике, установлены структурные особенности привитых сополимеров полиакриламида к поливиниловому спирту (ПВС-g-ПААN) с разным количеством привитых цепей. Установлено, что при контакте пленок сополимеров и ПАА с водой происходит фронтальное развитие процесса набухания, послойное растворение пленок и, в некоторых случаях, фазовый переход. Показано, что, несмотря на практически одинаковое содержание гидрофильных групп, образцы сополимеров и ПАА существенно различаются по скоростям набухания и растворения. Рассмотрен этот эффект с точки зрения изменения водородных связей типа основа—прививка и прививка—прививка в ПВС-g-ПААN при увеличении количества прививок. Обсуждено влияние на процессы набухания и растворения пленок сополимеров присутствия в воде гуминовой кислоты. On the basis of investigations of swelling and dissolution processes, carried out by specially developed method, the structural peculiarities of polyacrylamide-poly-(vinyl alcohol) graft copolymers (PVA-g-PAAN) with different graft chains density were ascertained. It was established that at the contact of copolymers and PAA with water the frontal development of swelling process, level-by-level film dissolution and, in some cases, phase transition occurs. It was shown that in spite of practically indentical content of hydrophilic groups, the copolymers and PAA samples are differing on swelling and dissolution rates. The discussion of this effect curried out from the point of view of the change of relative quantity of hydrogen bonds like main chain-graft and draftgraft in PVA-g-PAAN at grafts quantity increase. The effect of the humine acid presence in water on the swelling and dissolution processes of copolymer films is discussed.