Особливості організації бухгалтерського обліку в Україні в сучасних умовах господарювання - Сімаков, К.І.; Сімакова, О.К. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті проведено аналіз особливостей здійснення бухгалтерського обліку в Україні на сучасному етапі соціально-економічного розвитку. На основі узагальнення тенденцій розвитку вітчизняної системи бухгалтерського обліку окреслено характерні риси актуальних підходів організації облікових процедур. Проаналізовано особливості трансформації системи бухгалтерського обліку під впливом глобалізаційних процесів, зокрема в умовах реалізації Україною євроінтеграційних прагнень.
Розкрито переваги застосування МСФЗ у контексті стандартизації вітчизняної облікової моделі до вимог глобального економічного простору. Доведено, що подальший розвиток бухгалтерського обліку в Україні має здійснюватись у напрямку адаптації зарубіжних, зокрема європейських моделей організації облікових процедур до вимог вітчизняного бізнес-середовища. В свою чергу, використання наявного соціально-економічного та фінансового потенціалу країни допоможе впорядкувати облікові процеси та підвищити їх результативність. The article analyzes the peculiarities of accounting in Ukraine at the present stage of socio-economic development. Based on the generalization of trends in the development of the domestic accounting system, the characteristics of current approaches to the organization of accounting procedures are outlined. The peculiarities of the transformation of the accounting system under the influence of globalization processes, in particular in the conditions of realization of Ukraine 's European integration aspirations, are analyzed.
The advantages of applying IFRS in the context of standardization of the domestic accounting model to the requirements of the global economic space are revealed. It is proved that further development of accounting in Ukraine should be carried out in the direction of adaptation of foreign, in particular European models of organization of accounting procedures to the requirements of the domestic business environment. In turn, the use of the existing socio-economic and financial potential of the country will help streamline accounting processes and increase their effectiveness.